De beste tips voor een betere zithouding

Een verkeerde zithouding kan behoorlijk wat klachten opleveren. Zeker wanneer je aardig wat uurtjes zittend weg zwoegt tijdens je werkdag. Wist je dat werkend Nederland (18 t/m 65) gemiddeld wel 9,9 uurper dag* zit!? Het aanleren van een goede zithouding is daarom enorm belangrijk. Ben jij je bewust van jouw zithouding? In dit artikel geven we je tips om klachten door een verkeerde houding te voorkomen.

* Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

Een overleg in een kantoor met zitballen

Een overleg in een kantoor met zitballen

Een belangrijke vraag om jezelf te stellen: Heb ik echt een goede houding? Dat is moeilijk om precies vast te stellen. Bijna niemand zit de hele dag perfect. Bij een gezonde zithouding is het in ieder geval belangrijk dat je beide voeten op de vloer houdt. Er een lichte kromming in je onderrug, je schouders recht zijn en je recht vooruit kijkt. Waardoor je geen kromming in je nek hebt.

Een x-ray van iemand die aan zijn bureauzit. Deze afbeelding laat zien dat degene die achter het bureau zit in lichte kromming in zijn onderrug heeft om zo een goede houding aan te nemen

Een juiste houding zorgt dat je lichaamsgewicht goed verdeeld is over je lichaam.

Waarom jij je zithouding moet verbeteren

Laten we eerlijk zijn, we zitten echt veel. En aangezien steeds meer werk vanachter een scherm gedaan kan worden zal het eerder genoemde gemiddelde van 9,9 uur per dag alleen maar toenemen. Het verbeteren van je lichaamshouding zorgt ervoor dat je fysieke klachten kunt voorkomen. Of wanneer je hier al last van hebt, voorkomen dat het erger wordt.

Klachten door een verkeerde houding

Hieronder bespreken we een aantal van de meest voorkomende klachten van een verkeerde houding:

  • Chronische pijn aan nek, schouders en rug

Volgens cijfers van het CBS krijgt wel 1 op de 5 nederlanders te maken met werkgebonden klachten aan bijvoorbeeld hun nek, schouders, polsen, handen of rug. Langdurig in een slechte houding zitten zorgt ervoor dat je deze pijnklachten ook blijft voelen wanneer je niet zit.

  • Moeite met opstaan door een stijf gevoel in je lichaam

Een slechte zithouding neem je ook mee de nacht in. Een stijf gevoel in je gewrichten spieren zijn vaak het gevolg van een slechte werkhouding.

  • Hoofdpijn

Hoofdpijn komt vaak om de hoek kijken bij verschillende andere klachten. Hoofdpijn door een slechte houding ontstaat wanneer er tijdens je werk teveel spanning op je nek, schouders en rug staan. Deze spanning trekt uiteindelijk door naar je hoofd, waardoor je hoofdpijn krijgt.

  • Verslechterde spijsvertering

Door een verkeerde houding kan het zijn dat jij je darmen afknelt. Hierdoor werkt je spijsvertering minder effectief.

  • Moeite met ademhalen

Net zoals het afknellen van je darmen kan dit ook bij je longen gebeuren. Hierdoor krijg je moeite met ademhalen. Dit heeft ook nog eens een negatief effect op je productiviteit omdat je minder zuurstof binnen krijgt!

  • Hernia

Een hernia wordt wel eens toegeschreven aan een verkeerde zithouding. Een hernia komt in de meeste gevallen voor in de rug en kan inderdaad een gevolg zijn van een verkeerde houding. Gelukkig treden deze klachten vaak pas op na een lange periode met een verkeerde lichaamshouding. Lees verder en ontdek wat jij kunt doen om dit te voorkomen!

Slechte werksfeer verhoogt kans op RSI

Nu je geleerd hebt over het belang van een goede zithouding, helpen we je graag om weg met deze 6 tips:

1. Rol je schouders

Een makkelijke oplossing om mee te beginnen is het rollen van je schouders. Doe gedurende dag elk uur in een setje van 10 herhalingen. Het maakt al een hoop verschil in je schouders en nek! Door regelmatig je schouders te rollen maak je de knopen in je nek en schouders los.

2. Rekken strekken

Ontwikkel een korte strek-routine voor jezelf. Het internet staat bomvol goede voorbeelden van rek- en strek routines die je gemakkelijk tijdens je werk uit kunt voeren. Voldoende rekken en strekken zorgt ervoor dat je spieren en lichaam soepel blijven. Knopen of spanning die is ontstaan door een verkeerde houding wordt weggewerkt en even teniet gedaan.

Het beste is om gedurende je werkdag regelmatig je routine uit te voeren voor je weer aan het werk gaat. Zo haal je ook je ogen nog even van het scherm!

3. Hou je voeten op de grond

Ik betrap mezelf er regelmatig op. Een halve kleermakerszit in mijn bureaustoel, of een voet op de poot en de ander op de grond. Weet je nog wat belangrijk is voor een goede houding? Een goed verdeeld gewicht. En dat heb je op je bureaustoel alleen met je voeten aan de grond.

4. Let op de houding van je nek

Gelukkig komen er steeds meer gadgets en tools die een goede houding van de nek makkelijker maken. Denk aan laptopstands, of tv-beugels die ervoor zorgen dat we met een rechte nek naar onze schermen kijken.

Om nekklachten te voorkomen is het belangrijk dat je recht vooruit kijkt en dus niet omhoog of omlaag. Een goede manieren om knopen en spanning in je nek weg te halen is om elke 25 minuten van je scherm weg te kijken en een rondje met je hoofd te draaien.

5. Zorg voor voldoende beweging

Niet alleen je prestaties in de sportschool zorgen voor een goede houding (vanwege sterkere spieren in je core). Maar ook af en toe een wandeling naar de wc, het koffiezetapparaat of een wandeling tijdens je lunch zijn perfect om even los te komen uit bureaustoel. Even de buitenlucht in, alles losgooien en dan weer terug aan het werk. Al die frisse lucht is ook nog eens geweldig voor je concentratie!

6. Regelmatig afwisselen van houding

Misschien wel de beste manier om zitklachten te voorkomen is regelmatig van houding wisselen. Steeds meer kantoorpanden uit thuiswerkplekken worden uitgerust met bureau’s waar je staand aan kan werken. Super handig voor de afwisseling met zitten. Naast bureau’s om aan te staan kun je ook kiezen voor alternatieven bureaustoelen om mee af te wisselen…

Slechte werksfeer verhoogt kans op RSI

Een zitbal dwingt je als het ware om een actieve werkhouding aan te nemen. Je bent namelijk constant bezig om je lichaam te corrigeren zodat je in balans blijft. Hierdoor worden de spieren in je core getraind waardoor je steeds makkelijker een juiste houding aan zult nemen. Je hoeft natuurlijk niet de hele dag op een bal te zitten voor een goede houding. Maar een uurtje of twee als afwisseling op je bureaustoel doet al wonderen voor je rug!

Meer weten? Lees wat is een zitbal?

De zitballen van Ella Health

De zitballen van Backerz zijn beschikbaar in 10 sprekende kleuren. Ze dragen hierdoor niet alleen bij aan een gezonde houding. Maar weten ook nog eens je werkplek mooi op te fleuren!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.