Wat is een zitbal?

Daar zit je dan… In je bureaustoel of lui op de bank weggezakt. Je hebt het misschien niet altijd door maar je rug krijgt aardig wat te verduren tijdens een dagje kantoor of school. Een betere houding kan je op de lange termijn heel wat leed besparen. Maar waar begin je? Met een zitbal! In dit artikel krijg je antwoord op de volgende vragen.

Wat is een zitbal?

Een zitbal is een bal die bedoeld is om een bureaustoel (of bank) te vervangen. Door op een zitbal te zitten is je lichaam constant in beweging. Door deze beweging kan een zitbal de werkhouding verbeteren.

Verbeter je houding met onze beste tips voor een betere houding.

Zitballen zijn er in allerlei soorten en maten. Je hebt zitballen die volledig van plastic zijn, of ballen met een linnen overtrek voor meer zitcomfort.

Hoe werkt een zitbal?

Een zitbal zorgt ervoor dat je jouw houding constant moet corrigeren. Dat komt omdat je geen rugleuning hebt om lekker tegenaan te zakken. Door constant te moeten corrigeren worden de spieren in je core getriggerd waardoor je ze beter traint. De zitbal dwingt je als het ware om een betere houding aan te nemen.

*Wist je dat volgens het CBS wel 1 op de 5 werkende last heeft van RSI-klachten? RSI staat voor repetitive strain injuries dit is een verzamelnaam voor werkgebonden aandoeningen aan bijvoorbeeld nek, schouders, polsen en handen. Veel van deze klachten zijn te wijten aan een slechte werkhouding!

Wissel jij wel regelmatig van houding?

Wat is het verschil tussen een gymbal en een zitbal?

Kom je regelmatig in de sportschool? Dan heb je ze vast al eens zien liggen. De grote plastieken gymballen waarop je verschillende stabiliteitsoefeningen kunt uitvoeren. Deze worden vaak ingezet om je ‘core’ te trainen. Met je core bedoelen we de midden-sectie van je lichaam. Oftewel, de spieren in je buik en onderrug.

Er is geen enorm verschil tussen een gymbal en een zitbal. Het uiterlijk is het voornaamste verschil. Zo heeft Backerz zitballen in 9 verschillende linnen kleuren!

Wat zijn de voordelen van een zitbal?

We zetten hier de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje:

Minder last van je rug na langdurig zitten

Neem regelmatig een andere houding aan! Zo voorkom je dat je aan het einde van je werk- of schooldag dat stijve gevoel in je ruggenwervel hebt. Het afwisselen van je bureaustoel met een zitbal is de perfecte manier om even (gedwongen) een andere houding aan te nemen.

Ga beter geconcentreerd aan het werk door een actieve houding

Regelmatig van houding wisselen zorgt er niet alleen voor dat je wervelkolom niet verstijfd. Het zorgt ook nog eens voor een boost in productiviteit. Een zitbal dwingt je om een actieve werkhouding aan te nemen. Je kan namelijk niet lekker onderuit in je bureaustoel zakken, dan val je namelijk met laptop en al naar achter!

Werk aan betere houding terwijl je zit

Doordat de bal in beweging is moet jij constant corrigeren om een rechte houding aan te nemen. Dit zorgt voor een goede ontwikkelingen van je rug- en buikspieren. Door regelmatig je bureaustoel in te ruilen voor een zitbal heb je daarom niet alleen profijt vanwege een verminderde verstijving van de ruggenwervel, maar profiteer je op de lange termijn ook nog eens van een ijzersterke core!

Wordt bewust

Bij elke gedragsverandering komt bewustwording kijken. Een zitbal is de perfecte tool om jou bewust te maken van je houding. Door regelmatig op je zitbal te gaan zitten leer je wat het is om een rechte houding aan te nemen. Dit zul je onbewust ook toe gaan passen wanneer je op een normale bureaustoel zit.

Verbrand calorieën

Door meer te bewegen terwijl je zit train je niet alleen je spieren, je verbrandt ook nog eens méér calorieën terwijl je aan het werk bent. Volgens Women's Health zou je zelfs tot 260 calorieën per dag meer kunnen verbranden op een zitbal. Dat is meer dan een hele Mars reep die je verbrand tijdens het zitten!

Hoe gebruik ik een zitbal?

Een zitbal is perfect als afwisseling voor je bureaustoel, maar hoeft geen volledige vervanger te zijn! Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om 1 of 2 uur per dag op je zitbal te zitten. En de rest van de dag op een normale bureaustoel.

We raden je aan om het gebruik rustig op te bouwen. Er zijn mensen die er een hele dag op kunnen zitten. Maar het is beter om met een half uurtje of een uur te beginnen. Luister naar je eigen lichaam! Wanneer je last begint te krijgen van je onderrug is het beter om even terug op je bureaustoel te zitten.

Ben jij benieuwd of het wat voor jou is? Bij Backerz probeer je alles 30 dagen gratis!

Ook op een zitbal is het belangrijk dat je jouw houding in de gaten houdt. Hoewel je geen leuning hebt en dus niet kan hangen wil dit niet zeggen dat je automatisch ‘goed’ op je bal zit. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je op een zitbal zit.

Zorg dat je bureau op de goede hoogte staat. Dit zorgt ervoor dat je met een rechte rug zit en je wervelkolom niet gebogen is en de vorm van een vraagteken aanneemt. Daarnaast is het wenselijk dat je knieën ongeveer in een hoek van 100 tot 115 graden staan.

Zorg dat je altijd stabiel op de bal blijft zitten. Dit kun je doen door je kuiten tegen de bal aan te zetten. Of door te kiezen voor een zitbal met een rubberen rand aan de onderkant, zoals die van Backerz. Deze zorgt voor een betere grip. Dit is vooral handig wanneer je aan het werk bent. Een kopje koffie of thee drinken tijdens het werk is heerlijk, maar je balans verliezen en een heet drankje in je schoot laten vallen… Dat is zeker geen aanrader!

Welke maat zitbal moet ik kopen?

Overweeg je om een zitbal aan te kopen? Een belangrijke vraag die je je dan moet stellen is: "Hoe groot moet mijn zitbal zijn?". Investeren in een zitbal met de verkeerde afmetingen resulteert namelijk niet in een betere houding.

Een andere vraag die je jezelf moet stellen is: "Welke stof voor mijn zitbal vind ik mooi en fijn om op te zitten?". Als je deze twee vragen kan beantwoorden dan ben je al een heel eind op weg om een goede beslissing te maken.

In onderstaande tabel is terug te vinden voor welke afmeting jij het beste kunt kiezen.

Tabel afmetingen

Onderstaande tabel is een ruwe schatting. Hierin is terug te zien welke diameter het beste bij jou past. Let wel op: beenlengte is van groter belang dan je totale lengte. Voor het overgrote deel van de volwassen is een zitbal met een diameter van 65 cm geschikt.

Lengte Benodigde diameter

140 - 160 cm

160 - 180 cm

180 - 200 cm

55 cm

65 cm

75 cm

Lieske Hamers

⭐⭐⭐⭐⭐

Backerz Zitbal

Lees verder Wat ik meteen vond opvallen is dat ik het stof zo fijn vind. Ik zit al heel lang op een plastic bal maar die voelen totaal niet fijn. Met mijn jurk kan ik makkelijk op de bal zitten zonder dat mijn benen aan de bal plakken. Echt een groot voordeel. Verder zit het lekker zoals ik al gewend was.

Willeke van Lieshout

⭐⭐⭐⭐⭐

gezond sieraad in mijn nieuwe thuiskantoor

Lees verder Super blij met mijn zitbal. Ik heb na een dag werken geen last meer van een stijve rug. De linnen dieprode stof is mooi en voelt fijn aan. Door het gebruik van het handvat kun je makkelijk gaan zitten terwijl de bal op zijn plek blijft. Ik vind de zitbal een sieraad in mijn nieuwe thuiskantoor.

Merel de Koning

⭐⭐⭐⭐⭐

Toffe zitbal

Lees verder Heel erg mooie en unieke zitbal. Ik was op zoek naar een leuke speelse ‘stoel’ voor aan mijn bureau omdat ik net verhuist ben. Dit is zeer tof en zit ook goed.

Backerz

De zitballen van Backerz zijn het gevolg van een constante productverbetering. We hebben niet alleen een breed assortiment aan linnen kleuren. Maar verkopen zitballen van de hoogste kwaliteit.

Zo zijn onze producten uitgerust met een rubberen rand voor meer grip, is de rits extra verstevigd zodat deze niet snel uitscheurt én is de linnen hoes om onze zitballen van hoogwaardige kwaliteit. Je ontvangt daarnaast ook nog eens handige instructies in het Nederland met verschillende illustraties. Zo wordt het "zitklaar" maken van jou zitbal een makkie.

Neem eens een kijkje in onze webshop en wie weet zit jij er binnenkort heel wat beter bij!

Heb jij nog een vraag? Laat gerust een reactie achter:

Sold out
Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.