Je hebt op Backerz al het een en ander kunnen lezen over een gezonde werkhouding. Waarom dit enorm belangrijk is en wat jij kunt doen om je houding te verbeteren. In veel van onze artikelen benadrukken we dan ook dat je regelmatig even anders moet zitten of een klein stukje moet lopen. In deze blog leggen we je precies uit waarom het nou zo goed is om regelmatig van houding te wisselen.
Waarom je regelmatig van houding moet wisselen
Share
Is er een juiste houding?
Nee, in principe is er geen houding die 100% juist is om langdurig aan te houden. Dat wil niet zeggen dat erg geen goede houding is om in te zitten. Lang in dezelfde houding zitten zorgt er namelijk voor dat er een druk opbouwt in je spieren en gewrichten. Deze druk zorgt er op korte termijn voor dat je bijvoorbeeld een stijve nek of schouders krijgt. Dit kan op lange termijn nog veel ergere klachten veroorzaken, zoals een hernia!
Bekijk ook onze beste tips voor een betere houding.
Waarom van houding wisselen?
Door regelmatig van houding te wisselen, of even te staan of te lopen, zorg je dat de druk die opbouwt in je spieren vermindert. Hierdoor voorkom je de ontwikkeling van ‘knopen’. Een knoop, of spierknoop is een lokale verkramping in je spier. Deze verkramping ontstaat doordat afvalstoffen die zich op één plek ophopen in je spier en daar samenkleven.
Door regelmatig van houding te wisselen of een stukje te lopen zorg je voor een betere doorbloeding wat de kans op deze knopen verkleint. Daarnaast zorgt deze betere doorbloeding er ook voor dat er meer zuurstof in je hersenen komt waardoor je langer geconcentreerd blijft werken.
Wat doet zitten met ons lichaam
“Zitten is het nieuwe roken” wordt wel eens gezegd. Dat is natuurlijk een beetje overdreven, maar het geeft wel aan dat er een aantal slechte dingen gebeuren terwijl we zitten. Volgens onderzoek zorgt meer dan 4 uur per dag zitten al voor een verhoogde kans op chronische ziekten, hart- en vaatziekten en diabetes.
In deze reportage van EenVandaag leer je meer over het gevaar van (te) veel zitten.
Hoe varieer je van houding?
Eigenlijk kun je vanalles doen om even een andere houding aan te nemen. Schuif even met je bureaustoel, rol je schouders en nek of kijk even weg van je scherm. Het zijn allemaal goede opties. Toch is het beter om even een ‘volledig’ andere houding aan te nemen dan een klein beetje te verzitten.
Dit kun je doen door bijvoorbeeld even staand te werken. Steeds meer werkplekken zijn dan ook uitgerust met een verstelbaar bureau. Ook een lange wandeling tijdens de middagpauze en elk uur eventjes een kort rondje op kantoor om de benen te strekken hebben al een enorme invloed op de ontwikkeling van knopen in je spieren of andere zit-gerelateerde klachten.
Het wisselen van stoel helpt ook tegen de ontwikkeling van dit soort zitklachten. Door constant in dezelfde bureaustoel te werken ben je namelijk geneigd om een houding aan te nemen die niet goed voor je is. Aan het begin van je werkdag zit je vast nog wel netjes rechtop, maar rond een uurtje of 16:00 is de kans groot dat je een stuk meer onderuitgezakt zit. Wisselen van stoel kan er in dit geval voor zorgen dat je weer een actieve houding aanneemt.
Wiebelkrukken en zitballen
Wiebelkrukken, zitballen of andere ergonomische stoelen zorgen voor afwisseling op je bureaustoel. Ze zijn het perfecte hulpmiddel om je werkhouding te variëren. Deze stoelen zorgen niet alleen voor een stukje afwisseling maar zorgen er ook voor dat je een actieve, ergonomische houding aanneemt terwijl je aan het werk bent.
Zitballen: Een zitbal dwingt je lichaam als het ware om een natuurlijke houding aan te nemen. Je hebt geen leuning om lekker tegenaan te leunen, wat betekent dat je core zichzelf constant moet corrigeren. Hierdoor neem je niet alleen een natuurlijke houding aan maar train je ook nog eens de spieren in je buik en onderrug.
Wiebelkruk: De wiebelkruk stimuleert een open en dynamische zithouding. Je kan niet voorkomen dat je beweegt en dat is goed! Daarnaast kan je ook zittend en staand werken en is de kruk hiermee een divers kantoor meubel in het gebruik.
Blijf op je houding letten!
Ook als je geen wiebelkruk of zitbal wil kopen zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je houding te verbeteren. Let jij wel eens op de volgende punten?
Waar moet ik op letten tijdens het zitten?
Houd je voeten op de grond, zorg dat je heupen iets hoger staan dan je knieën en voorkom een ingezakte (voor- of achterover gebogen) houding. Je hoofd moet recht naar voren kijken zonder een buiging in je nek te hebben. Zorg dat je schouders ontspannen naast je lichaam hangen.
Waar moet ik op letten terwijl ik sta?
Sta rechtop met beide voeten op de vloer zorg dat je knieën een lichte buiging maken. Verdeel je gewicht gelijkmatig over je benen en plaats je voeten op schouderbreedte. Zorg dat je borst iets naar voren steekt en je schouders ontspannen naast je lichaam hangen. Span ook licht je buikspieren aan.
Waar moet ik op letten als ik ga slapen?
Ook tijdens je slaap is het belangrijk om een gezonde houding aan te nemen. Je slaapt namelijk zo’n 1/3e van je leven. Van een verkeerde slaaphouding kun je dezelfde klachten oplopen als een verkeerde zithouding. Bij je slaaphouding is het vooral belangrijk dat je wervelkolom een rechte lijn aanneemt. Een goed hoofdkussen draagt hier al enorm aan bij.
Backerz
Backerz is sinds 2018 bezig met de ontwikkeling van duurzame producten voor een beter fysiek welzijn. Door onze continue productontwikkeling bieden we onze klanten zit- en lig gemak voor een scherpe prijs. Wil jij genieten van een gezondere houding? Neem een kijkje door ons assortiment.
Heb jij nog leuke tips voor een betere houding? Of heb je de ideale manier gevonden om jezelf lekker los te schudden na het zitten? Laat een reactie achter en help ook anderen aan een gezonde levensstijl. ❤️